przygotowanie do wizyty

W związku z sygnałami z Państwa strony, chcemy poprawić jakość obsługi w zakresie umawiania i odwoływania wizyt.

Od 1 grudnia 2017 roku wchodzą w życie nowe Zasady Współpracy z Gabinetem dr inż. Olgi Paluchowskiej.

Zmiany te chronią nas, ale również i Państwa, gdy wizyta nieoczekiwanie zostanie odwołana, mają na celu zminimalizowanie blokowania miejsc przez pacjentów często odwołujących wizyty w ostatniej chwili, podczas gdy zainteresowani wizytą pacjenci mają dostępne mniej dogodne terminy.

Zasady Współpracy z Gabinetem dr inż. Olgi Paluchowskiej – wyświetl lub pobierz

 

Pierwsza wizyta

Na pierwszą wizytę umawiają się Państwo telefonicznie lub mailowo.

Umawiając się na pierwszą wizytę proszę o informację czy zdecydowali się Państwo na plan żywieniowy metabolic balance® czy dietetykę klasyczną. Dzięki temu zostaną dla Państwa przygotowane odpowiednie materiały, a wizyta przebiegnie sprawniej.

Jeśli nie są Państwo pewni, która z metod będzie lepsza, zostanie ona dobrana, po uprzednim przeanalizowaniu stanu zdrowia, trybu życia i celu zmiany odżywiania. Proszę o zapoznanie się z zawartymi na stronie informacjami na temat planów żywieniowych metabolic balance® oraz dietetyki klasycznej. Dzięki temu łatwiej będzie Państwu zadawać konkretne pytania, wybrać odpowiedni plan, a wizyta przebiegnie z większą dla Państwa korzyścią.

koszt pierwszej wizyty u dr inż. Olgi Paluchowskiej – 350 zł (40 minut)

koszt pierwszej wizyty u mgr Darii Sitko–Walczak – 250 zł (40 minut)

pakiet metabolic balance® – 2.500 zł

dietetyka indywidualna i kliniczna – plany żywieniowe metabolic balance®

Pierwsza wizyta trwa około 40 minut, w czasie której zakładamy kartę pacjenta, przeprowadzamy szczegółowy wywiad, zawierający pytania o występujące schorzenia i przyjmowane leki, dokonujemy pomiarów masy i składu ciała oraz obwodów.

Na tej wizycie otrzymują Państwo skierowanie na badanie krwi obejmujące 36 parametrów oraz badanie trzypunktowej krzywej glukozy i insuliny. Otrzymują Państwo również do podpisania umowę o współpracy, będącą jednocześnie fakturą do opłacenia przelewem, niezbędną do uruchomienia planu. Krew można pobrać we współpracującym z nami laboratorium Diagnostyki, w przychodni Provital, na ulicy Brazylijskiej 13, w godzinach 7.00 – 13.00, od poniedziałku do piątku. Od momentu pobrania krwi oczekiwanie na otrzymanie planu wynosi około 3 dni, wyniki odbieramy za Państwa.

Druga wizyta to odebranie indywidualnego planu żywieniowego metabolic balance®. Proszę zarezerwować sobie 40 minut. Pierwszych 20 minut to czas na spokojne przeczytanie. Następnie zapraszamy pacjenta, by wraz z nim przestudiować cały plan, omówić go, odpowiedzieć na wszelkie pytania. Taka ilość czasu daje możliwość dokładnego zapoznania się z zaleceniami, rozwiania wątpliwości, co ułatwia późniejsze zastosowanie się do zaleceń.
Za wydawanie planów metabolic balance odpowiadają mgr Daria Sitko–Walczak oraz mgr Jolanta Hir. Obie Panie od II lub III wizyty kontrolnej prowadzą wraz ze mną pacjentów na planach metabolic balance.

Pani Jolanta Hir jako coach pracuje z emocjami, nawykami i przekonaniami pacjenta, co wspaniale uzupełnia dietetykę kliniczną, dając pacjentowi pełne spektrum wsparcia i znacząco wpływa na osiągane efekty i ich trwałość.

koszt pakietu metabolic balance® – 2.500 zł, pakiet zawiera:

  • od 1 marca 2017 roku łączny koszt planu metabolic balance rośnie o 70 zł (z 2.600 zł na 2.670 zł), ponieważ w panel badań zostaje włączona trzy punktowa krzywa glukozy i insuliny po obciążeniu glukozą (cena rynkowa badania około 160 zł) Trzy punktowa krzywa glukozy i insuliny po obciążeniu glukozą to jedno z najważniejszych badań, które umożliwia zobrazowanie gospodarki węglowodanowej, przez co dostarcza ważnych informacji o stanie zdrowia pacjenta, bezpośrednio przekłada się zarówno na sposób prowadzenia pacjenta jak i późniejsze efekty, pozwala na wczesne wykrycie cukrzycy, insulinooporności, hipoglikemii reaktywnej oraz obrazowanie postępów u pacjentów, którzy wymienione schorzenia już mają zdiagnozowane.

    Dzięki trzy punktowej krzywej glukozy i insuliny mamy nie tylko sześć pomiarów glukozy i insuliny, ale też wskaźnik HOMA, możemy wziąć pod uwagę także dynamikę krzywych (amplitudę piku i spadku), jak również kształt tych krzywych i wzajemny ich stosunek, co dostarcza nam bardzo wielu danych.

    Zaburzenia węglowodanowe, często ukryte i niezdiagnozowane, według moich obserwacji, dotyczą około 60% – 70% pacjentów zgłaszających się mojego gabinetu. Zaburzenia te rzutują mocno na samopoczucie pacjenta przez brak efektów stosowanych diet oraz występowanie schorzeń i objawów takich jak: ciągłe poczucie zmęczenia, senność (zwłaszcza po posiłku), osłabienie, skłonność do infekcji, kumulacja tkanki tłuszczowej (zwłaszcza w okolicach brzucha i tzw „oponki”), nadciśnienie, obrzęki i gromadzenie płynów, napady wilczego głodu, ochota na słodycze i „przymus” częstego spożywania posiłków, spadek libido, wyrzut androgenów u kobiet, zaburzenie pracy receptorów jajnika, zespół jajników policystycznych, zbyt wysoki poziom estrogenów u mężczyzn, schorzenia zapalne i autoimmunologiczne, wiele innych.

    Analiza krwi obejmująca 36 parametrów:

    Erytrocyty
    Hemoglobina
    Hematokryt
    Leukocyty
    Monocyty
    Limfocyty
    Neutrofile
    Eozynofile
    MCH (HBE)
    MCV
    Trombocyty
    Amylaza
    Fosfataza alkal.
    CRP
    Bilirubina
    Glukoza
    Wapń
    Cholesterol całkowity
    Cholersterol HDL
    Cholesterol LDL
    CK NAC
    Żelazo
    Gamma-GT
    GOT (AST)
    GPT (ALT)
    Białko całkowite
    Mocznik
    Kwas moczowy
    Potas
    Kreatynina
    LDH
    Lipaza
    Sód
    Trójglicerydy
    TSH
    antyTPO

  • opracowanie i weryfikację planu żywieniowego metabolic balance® przez instytut medyczny w Isen w Niemczech
  • wizytę ze szczegółowym omówieniem i odebraniem planu
  • dziewięć wizyt kontrolnych dowolnie rozłożonych w czasie, w zależności od potrzeb pacjenta – zwykle od II lub III wizyty kontrolnej osobą prowadzącą jest coach, mgr Jolanta Hir lub mgr dietetyk Daria Sitko–Walczak; jeśli ze względów zdrowotnych potrzebna jest wizyta u dr inż. Olgi Paluchowskiej, pacjenci otrzymują priorytetowe terminy wizyty

dietetyka klasyczna

Pierwsza wizyta trwa około 40 minut. Przeprowadzamy szczegółowy wywiad dotyczący stanu zdrowia, przyjmowanych leków, trybu życia i celu zmiany odżywiania. Dokonujemy pomiaru masy i składu ciała oraz obwodów. Na podstawie zebranych informacji dopasowujemy indywidualnie żywieniowy plan podstawowy.

By pierwsza wizyta przebiegła z największą korzyścią dla Państwa, proszę o:

  • przypomnienie sobie wcześniejszych prób odchudzania i okoliczności, w których waga się zwiększyła,
  • przyniesienie aktualnych wyników badań: glukozy, lipidogramu, morfologii, TSH, antyTPO, żelaza, ferrytyny, trzy punktowej krzywej glukozy i insuliny po 75g glukozy (badania są ważne trzy miesiące),
  • informacje o przyjmowanych lekach (można zabrać opakowania lub ulotki informacyjne).

Dietetykę klasyczną prowadzi wraz ze mną mgr Daria Sitko–Walczak. Pani Daria Sitko–Walczak jest dietetykiem przeszkolonym przeze mnie, pracuje na mojej metodyce, a ja osobiście nadzoruję prowadzenie każdego pacjenta.

koszt wizyt kontrolnych, odbywanych regularnie co dwa tygodnie:

dr inż. Olga Paluchowska

  • wizyta kontrolna po dwóch tygodniach stosowania planu żywieniowego — 200 zł (20 minut)
  • kolejne wizyty z dietetyki klasycznej dla pacjentów zdrowych prowadzi mgr Daria Sitko–Walczak
  • w szczególnych przypadkach (pacjenci z problemami zdrowotnymi, którzy nie mogą być na planie metabolic balance) kolejna wizyta kontrolna – 180 zł (20 minut)

mgr Daria Sitko–Walczak

  • wizyta kontrolna po dwóch tygodniach stosowania planu żywieniowego oraz kolejne wizyty — 150 zł (20 minut)